ALLES WAT JE MOET WETEN OVER CASTINGS

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER CASTINGS

Als model ga je vaak naar castings; voor een klant, een casting-director of zelfs een bureau. Maar hoe gaat dat precies? Hoe laat je een goede indruk achter? En wat moet je aan? Je leest het allemaal in dit artikel!

Ik weet het nog goed; mijn eerste showcasting. Ik liep met trillende benen naar het adres waar ik moest zijn, en trok twee straten verderop, hurkend op de stoeprand, mijn hoge hakken aan. Mijn bureau had immers gezegd dat ik naar castings mijn hakken aan moest doen. Wankelend liep ik, op mijn torenhoge hakken, die twee iets te lange straten en toen was ik er. Deur door, hal in. En een groep van wel 15 meiden stond daar, opgepropt in de kleine ruimte met een receptie. Er was geen duidelijke rij waar je in kon staan en geen stoel om op te zitten, dus bleef ik maar waar ik was en keek om me heen. 

“Did you sign in, love?” vroeg de receptioniste me. Ze had me blijkbaar daar zien staan, tussen alle andere meiden, beduusd en niet op mijn gemak. Wat? Sign in? Wat is dat? Ik keek haar vragend aan.
“You need to write down your name and agency on this list, and than we’ll call you when it’s your turn.” Zei ze. Oh, zo werkte het dus. Ik schreef mijn naam maar op. 
Toen ik eenmaal geroepen was om mijn loopje te laten zien, namen de zenuwen het over. Ik denk dat ik eruit moet hebben gezien als een ‘deer in headlights’, onervaren en nieuw dat ik was. Twee keer heen en weer, en dat was dat. Ik mocht alweer weg. In de ruimte met de receptie trok ik mijn jas aan. 

“Hee,” hoorde ik links van me. “Hoe ging het?” Het was een Nederlands meisje die ik kende van mijn bureau. 
Even kletsten we wat, maar zij moest snel weer op weg naar een volgende casting. 
Ze knikte naar mijn hakken, die ik nog steeds aanhad. 
“Doe je jouw normale schoenen niet aan?” 

Ik keek naar mijn hakken, en toen weer naar haar. “Neehoor, is prima zo!” zei ik. Ik durfde niet te zeggen dat ik ze waarschijnlijk na twee straten weer zou wisselen. Ze keek me bedenkelijk aan, maar zei me gedag, zonder er verder op door te gaan. Ik wachtte eventjes en ging toen ook. Om na twee straten  die pijnlijke hakken weer uit te trekken.
Ohja, Ik werd niet geboekt. 

Dit was mijn eerste casting-ervaring, en ik moet zeggen dat die eerlijk is eerlijk niet super goed ging. Maar daarom help ik jou graag met wat tips om je iets beter voor te bereiden dan ik die eerste keer was. En na een paar keer fashionweek te hebben gedaan (wat rennen van casting naar casting inhoudt), kan ik zeggen dat ik toch wel een casting-expert ben geworden. 

Een casting is een soort mini-sollicitatie gesprek, waar je een klant, een casting-director of een bureau ontmoet. 

Bij sommige castings word je meteen binnen gelaten, bij andere moet je (zoals bij mijn eerste casting) je inschrijven op een lijst. Soms ben je de enige, andere keren staan er 50 meiden voor je te wachten.
Een casting van een show gaat anders dan bijvoorbeeld een casting met een fotograaf. Lees je dus altijd in, voordat je ergens langs gaat! Weet wie je ontmoet en wat er van je wordt verwacht. Vraag desnoods naar advies van je bureau. Bij een casting voor een show moet je altijd hoge hakken mee; hier wordt meestal gevraagd om een stukje te lopen. Je hoeft die hakken niet perse al ergens op straat aan te trekken, meestal is er op de locatie van de casting een mogelijkheid om van schoenen te wisselen. 

Bij castings voor commerciële merken of van bijvoorbeeld fotografen moet je meestal iets van je portfolio laten zien en wordt er soms zelfs gevraagd naar jouw hobbies of interesses. In tegenstelling tot show-castings, is hier jouw persoonlijkheid in verhouding iets belangrijker. Bij beide soorten castings worden er meestal foto’s en videos van je gemaakt, en moet je vaak jouw ‘set card’ afgeven, dit is een soort visite-kaartje met jouw foto, naam, maten en contact-gegevens van je bureau erop. 

Hoe kan je je het beste voorbereiden op een casting?

 • Zie er verzorgd uit! Nagels geknipt, geen opvallende kleur nagellak, haar gewassen en geen make-up. Je kunt je haar los dragen, maar als het snel in je gezicht valt, zal ik als ik jou was voor een simpele lage staart gaan. Zo zijn de vormen van je gezicht goed zichtbaar en zit je haar niet in de weg. Doe geen overheersende parfum op, maar zorg er wel voor dat je niet ruikt naar zweet.
 • Draag basic kleding waarin je figuur het beste uitkomt. Ga niet voor felle kleuren of opvallende kledingstukken, maar kies voor een basic topje en zwarte skinny jeans (of een simpel kort rokje en een panty). Laat afleidende sieraden thuis.
 • Hakken: Neem bij castings (en sowieso bij showcastings) altijd hakken mee. Als je niet naar een showcasting  maar naar een ander soort casting gaat, is het misschien handig laarsjes met een kleine hak te kopen; zo oog je iets langer, maar kun je wel comfortabel lopen. Dus; schoenen met klein hakje aan, schoenen met grote hak mee. Een don’t: ga niet voor sleehakken! Zoek naar een mooie klassieke en simpele smalle hak, het liefst in het zwart.
 • Wees op tijd. Zorg er voor dat je de avond van te voren alles wat je nodig hebt, hebt klaarliggen. Dubbelcheck ook altijd of je wel naar het juiste adres gaat.

Tijdens je casting:

 • Wees beleefd en zorg voor een open houding. Trek je niet terug in een hoekje (ook al zou je dat het liefste wel willen doen), maar begin met iemand die zit te wachten een gesprekje.
 • Luister naar wat de castingdirector, het bureau, of de klant, van je wil en probeer dat zo goed mogelijk te doen.
 • Probeer je eigen zenuwen voor heel eventjes weg te duwen en zorg dat je zelfverzekerd overkomt. Klanten vinden het vaak heel belangrijk dat je een kalme en zelfverzekerde uitstraling hebt. Friemel dus niet aan je kleding, maar sta rechtop en maak jezelf lang.
 • Wees jezelf en geniet! Jij kunt zo’n casting knallen, en ook al is er geen interesse, je hebt het mooi wel gedaan!

Catwalk lopen

Soms moet je een stukje catwalk lopen, hoe kun je dit het beste doen? De beste manier om dit te leren, is om op Youtube video’s op te zoeken van grote shows in Parijs, Milaan, Londen of New York. Bestudeer de modellen; wat is hun houding, hoe bewegen ze en hoe snel doen ze dat? Oefen voor een spiegel of laat iemand je filmen. Zo kun je het later terugkijken en zien wat je zou kunnen verbeteren. Als het nog wat eng voelt op hakken, draag ze eens een ochtendje of avondje in huis. Ga er mee koken of stofzuigen en je zult merken dat je je snel comfortabeler voelt.
Een paar basics: 

 • Schouders naar achteren, probeer jezelf zo lang mogelijk te maken, maar doe dit wel op een ontspannen manier.
 • Span je buik iets aan tijdens het lopen, zo heb je meer balans en sta je rechter op.
 • Let erop dat je armen tijdens het lopen niet te veel zwiepen of juist heel stijf worden gehouden, maar laat ze losjes langs je lichaam meebewegen.
 • Loop in een rechte lijn. Voetje voor voetje hoeft niet helemaal, maar hou je voeten niet te ver uit elkaar. Wel is het belangrijk om niet te kleine stappen te maken, maar iets grotere (maar wel sierlijke) passen.
 • Focus je blik op een punt recht voor je en houd dat vast. Het klinkt misschien vreemd, maar probeer met je ogen energie uit te stralen, dat ziet er sterk en zelfverzekerd uit.

Ik hoop dat ik je zo een beetje op weg heb kunnen helpen! Heb jij een vraag over castings of iets anders? Stuur een mailtje naar info@modelsphere.nlof stuur hier een vraag in.

Follow my blog with Bloglovin

REAGEER

Your email address will not be published.