NET ZESTIEN EN ALLEEN IN EEN VREEMDE STAD ALS MODEL…

NET ZESTIEN EN ALLEEN IN EEN VREEMDE STAD ALS MODEL…

Net zestien en daar ging ik… In m’n eentje voor 2,5 week naar Londen voor modellenwerk. Alle workshops, catwalk-trainingen en testshoots zouden eindelijk van pas komen! Maar ik moet wel eerlijk zeggen, voor een zestien-jarige was ik nog steeds erg verlegen en niet gewend om op mezelf te wonen. Toch pakte ik mijn kans om de modellenwereld in Londen te ontdekken! Lees mee met mijn ervaringen alleen in een vreemde stad als model…

Oke, ik moet wel bekennen dat dit niet een verhaal gaat zijn over fashion-shows en bekende mode-merken. Dit is een verhaal over een periode waar elk model doorheen moet; een periode van onbekendheid, nauwelijks jobs en onwetendheid. Maar dat betekent natuurlijk niet dat het een periode is die niet heel nuttig en nodig is voor je latere modellen-carriere! De reden voor mijn reis naar Londen was namelijk vooral om een portfolio (zie dit artikel voor uitleg) op te bouwen. Dat bekent dus: testshoots, testshoots en nog meer testshoots… En om het af te wisselen een ontmoeting met een nieuw modellenbureau en een paar go-sees bij fotografen en casting-directors. En natuurlijk wennen aan alleen zijn in een nieuwe, vreemde stad!

Modellen-appartement

In mijn (lichte) naïviteit had ik verwacht dat ik aan zou komen in een modellen-appartement (meer hierover in dit artikel) en dat een leger van oudere, volwassene en moederlijke modellen zich over me zou bekommeren en me wegwijs zou maken in de reusachtige stad waar ik terecht was gekomen. Niets was minder waar… Toen ik aankwam bleek er niemand ‘paraat’ te staan, logisch ook wel. Ik moest op eigen houtje uitvogelen welk bed nog onbemand was, om er later achter te komen dat er onder een van de dekens gewoon een Russisch model verstopt bleek te liggen met een iPhone en oordopjes in. Na haar te hebben gegroet een keer, heb ik nooit meer dan een paar woorden met haar gesproken. Of het nu de taal-barriere, verlegenheid of gebrek in interesse was, ik weet het niet. Ze bleef in ieder geval op haar kamer.

Maar daar ging ik, voor de eerste keer voor mezelf kokend, puzzelend met een onbekend gasfornuis en haperende lichten. Als ik afbeeldingen terug zie van die weken, moet ik wel een beetje om mezelf lachen; groenten droog gebakken, random dingen bij elkaar gegooid, elke dag eieren als ontbijt…

Engelse bureau’s en shoots

Om weer terug naar de mode-wereld te gaan, ik ging natuurlijk de volgende dag naar mijn bureau. Over Engelse bureaus kan ik van alles zeggen, maar een ding is zeker; aan ‘posh’ vriendelijkheid hebben ze geen tekort. Als Engelse bookers je eenmaal aandacht geven, zijn ze poeslief. ‘Love’, ‘Angel’, ‘Darling’, grote kans dat je dit vaker hoort dan je eigen naam. Ik leerde die eerste dag hoe ik internet moest krijgen, de metro kon pakken en wat ‘pocket-money’ was.

Die dagen daarna waren redelijk leeg. Het was zomer, dus er waren geen grote producties bezig. Doordeweeks stond in het teken van test-shoots; Kleine shoots, om je portfolio op te bouwen, vaak bij de fotograaf alleen thuis. Ik heb geshoot met een super-enthousiaste poedel-eigenaar, die zelf mijn make-up en haar fabriceerde, bij een student in z’n mini-kamertje, waar alleen een bed in paste en tussen de varens in een afgetrapt park. Ik heb me moeten omkleden in badkamers, in publieke parken, slaapkamers, te krappe toiletten en voor een mega-raam op de twintigste verdieping van een flatgebouw. Het waren voornamelijk mannen, we waren altijd alleen. Pas nu ik verhalen hoor van modellen die in lastige en nare situaties zijn terecht gekomen op dit soort momenten, realiseer ik dat dat ook bij mij had kunnen gebeuren. Dus, zestienjarig model, pas een beetje op voor jezelf! Neem als je minderjarig bent altijd een oudere mee en weet dat je je eigen grenzen aan mag geven!

Leuke dingen en leerzame lessen

Even naar iets lichters, ik moet bekennen dat ik ook veel leuke dingen heb meegemaakt! Na een week vooral op mezelf te hebben geleefd in een grote, vreemde stad, kwamen er andere meiden in het appartement met wie ik lekker heb gegeten, gewandeld en gekletst. Ik heb Londen ontdekt, was met random kennissen van mijn familie naar een bekende bloemenmarkt gegaan en heb gave foto’s gekregen van bijna al mijn shoots.

Ervaring leert als het gaat om poseren en op je gemak zijn voor de camera. Dus door elke dag te shooten, leerde ik langzaam maar zeker de trucs en handigheden van het poseren. Wat doe je als mensen in een park mee kijken terwijl jij aan het shooten bent? Hoe communiceer je met een fotograaf over wat hij of zij van je wilt qua poses? Hoe kom je goed over bij castings? Ik heb het allemaal zo goed als mogelijk geleerd tijdens de ervaringen van die weken. Klaar met leren ben je nooit trouwens (:

Heimwee

Iets waar ik ook mee heb kennis moeten maken in Londen is heimwee. Al die tijd alleen, de eerste keer weg van familie, dat was echt wel even wennen! Ik ben altijd een ‘ouders’-kindje geweest, dus opeens compleet voor mezelf zorgen en ook nog eens elke dag zo goed als alleen doorbrengen was nieuw voor me. Om me heen merk ik ook vaak dat meiden daar last van hebben, vooral als ze wat jonger zijn. Maar naar huis bellen, trots foto’s op sturen en de stad verkennen, hebben me veel goed gedaan! Toch besef ik me elke keer weer dat modellenwerk niet alleen maar shooten en op de catwalk lopen is, het is stress en onzekerheid, heimwee, nieuwe vriendschappen, vliegreizen, vrije tijd en nog veel meer…

Dat eerste proefje aan de modellenwereld, die ruime twee weken in Londen, was nog maar het begin van allemaal ervaringen. Een soort opstapje, een voorbereiding voor het echte werk. En ik moet je zeggen, ik vind de echte ‘big deal’; de shows, castings, adrenaline, shoots op gave locaties, wel datgene wat het modellenwerk het voor mij waard maakt. Maar dat gebeurt vaak niet 1,2,3 nadat je je inschrijft bij een modellenbureau. Geduld, hard werk, en heel veel geluk, dat zijn de key-words voor de modellenwereld. Maar als net beginnend model is het natuurlijk goed om daarover te dromen…

Ben jij wel eens alleenin een vreemde stad geweest (als model)? Als je modellenwerk zou doen, in welke stad zou je dan aan het werk willen? Laat je reacties in de comments achter of stuur ons een berichtje via onze insta-pagina! (via deze link kom je op de ModelSphere insta!)

REAGEER

Your email address will not be published.