GEHEIMEN VAN MODELLEN #1: ILLEGAAL WERKEN IN NEW YORK

GEHEIMEN VAN MODELLEN #1: ILLEGAAL WERKEN IN NEW YORK

Het modellen-leven lijkt je waarschijnlijk heel glamorous en luxe, maar er zijn ook bepaalde dingen die modellen liever niet vertellen over hun leven. In deze serie zal elke keer een nieuw geheim uit de mode-wereld onthult worden. Dit keer: Illegaal werken in New York.

Droom jij er ook van om als model te werken in New York?

Voor Nederlandse modellen is modellenwerk binnen Europa erg praktisch; er hoeven niet elke keer werkvisa te worden aangevraagd en het model kan makkelijk de grens over, het enige lastige is dat er bij al het werk in het buitenland andere regels gelden voor betalingen en belastingen. Maar veel modellen willen ook graag in de Verenigde Staten werken. Victoria’s Secret in New York staat (stond) op het wensenlijstje van veel beginnende modellen en zelfs als dat niet zo is, is werken en ‘ontdekt worden’ in New York voor velen een grote droom. ‘New York Fashion Week’, gele taxi’s, Times Square, Marc Jacobs, zijn allemaal begrippen die tot de verbeelding spreken. Maar hoe beland je als model in New York?

(Il)legaal werken in New York

Je komt als model alleen niet zomaar in New York terecht. Om in de Verenigde Staten te kunnen werken, heb je minstens 50 pagina’s aan print-werk nodig, advocaten, geld en tijd en heel veel moeite. Vooral veel beginnende modellen hebben dat niet, en bureaus vinden dit soms te langdradig om op te wachten. Dus daarom zie je veel, vooral jonge meisjes (en jongens) op een toeristen-visa naar New York toe gaan. Het risico: Tegengehouden worden bij de grens en worden teruggestuurd, wat betekent dat het meisje minstens vijf jaar niet meer naar de VS kan en dat haar droom aan duigen valt. Want zelfs na die 5 jaar, is de kans waarschijnlijk klein dat het model ooit nog een werkvisa kan verkrijgen in de VS.

Toch gebeurt het heel vaak. Russische modellen die ‘even op vakantie zijn’, minderjarige Italiaanse meisjes, maar ook volwassen Nederlandse modellen wagen het erop. Maar als er zo’n groot risico aan hangt, waarom dan?

Illegaal werken in New York Melania Trump
Als model illegaal werken in New York: zelfs Melania Trump, de vrouw van Amerikaanse president Donald Trump, schijnt het te hebben gedaan.

Waarom illegaal?

Meestal komt het door de hoop die het model heeft op een start van topmodellen-carrière gemengd met de druk of ‘pressure’ die een bureau het model meegeeft. Ik heb met een Russisch meisje gesproken die met haar werk brood op tafel bracht bij haar familie. Omdat New York dé stad lijkt te zijn die voor roem en geld zorgt, wordt hier vaak voor gekozen.

Illegaal werken in New York is niet een uitzondering in de mode-wereld, maar eerder een regelmaat. Casting-directors van vooraanstaande merken halen jonge en oudere modellen illegaal naar New York, en bureaus in Nederland, maar ook in Parijs, New York en Milaan werken hieraan mee. En het jammere hieraan is, is dat terwijl zij geen risico lopen (als het model de VS niet inkomt kunnen ze namelijk zo een ander model sturen), het model dat wel doet .

Ik zou graag willen zeggen dat een ‘goed’ bureau deze manier van werken niet stimuleert, maar ik weet dit niet zeker. Ik heb veel verhalen van modellen hierover gehoord, en er is natuurlijk nog een grote groep modellen van wie ik dat nooit te weten zou kunnen komen.

Toekomst

De Verenigde Staten deelt momenteel veel minder werkvisa uit; het kost steeds meer geld en tijd, voordat je er eentje kan bemachtigen. Dit kan een nadeel, maar ook een voordeel zijn voor beginnende modellen. Het nadeel is natuurlijk dat het lastiger is om in New York te gaan werken. Je zal meer ervaring in Europa moeten opdoen, voordat je een catwalk in de Verenigde Staten kan bewandelen. Maar, deze ontwikkeling heeft misschien ook een voordeel. Omdat de VS strenger is met immigranten, zullen risico’s voor een illegale reiziger ook groeien. Misschien zet dit bureaus aan het denken, en zorgt dit er voor dat ze minder modellen illegaal naar het buitenland zullen sturen.

Binnenkort volgt een nieuw geheim uit de mode-wereld! Ben je thuis in ‘zelf-quarantaine’ en verveel je je? Vindt dan in dit artikel leuke boeken over de modellenwereld vol met tips voor sporten, fashion en voeding.

Volg ModelSphere op Instagram

REAGEER

Your email address will not be published.