DE KOSTEN VAN EEN BEGINNEND MODEL

DE KOSTEN VAN EEN BEGINNEND MODEL

Stel, je wilt model worden, maar hebt nog geen enkele werkervaring. Je bent benaderd door een bureau of wilt je misschien inschrijven, maar is de tijd en het geld wat je er in gaat investeren het waard? Wat zijn de kosten van een beginnend model?
In dit artikel lees je over de kosten van het opbouwen van een carrière als model. Zo kun je erachter komen waar je rekening mee moet houden als je erover nadenkt om modellenwerk te doen.
Ook handig om aan je ouders te laten lezen!

De start van je carrière

Voor mij begon mijn modellencarriere rond mijn 16de. Ik werd gescout en uitgenodigd op bureau in Amsterdam. Meeste modellenbureaus in Nederland zijn daar gevestigd, als model zul je daar dan waarschijnlijk ook vaak naartoe moeten reizen.
Als ‘new-face’ bij een high-end modellenbureau zul je in het begin om de zoveel tijd bij je bureau langsgaan om mee te doen aan trainingen (bijv. sport of catwalk-lopen) of voor (test-) shoots om ervaring op te doen.
Je zult waarschijnlijk de eerste maanden nog niets verdienen, maar vooral meer leren over de modellenwereld. Dit verschilt natuurlijk per bureau, maar in de meeste gevallen gaat er eerst een periode aan vooraf voordat je aan het werk kunt, vooral voor jongere meiden die nog op school zitten. Maar wat zijn ongeveer de kosten van een beginnend model?

Kosten beginnend model

Ik ging ongeveer 2 keer per maand heen- en weer naar Amsterdam en betaalde dan ongeveer 20 euro aan treinkosten per retourtje.
Voor trainingen en shoots die ik deed hoefde ik op dat moment nog niets te betalen. De kosten die ik hierdoor maakte werden op mijn ‘statement’ gezet en werden later van mijn verdiensten afgetrokken. Ik had daardoor niet echt door wat de kosten van een beginnend model waren. Dit is in de mode-wereld heel gebruikelijk; je bureau schiet iets voor of boekt zelfs een hotel, vlucht of trein-rit voor je, maar dit betaal je uiteindelijk indirect wel terug.
Voor shoots en testshoots die je als beginnend model doet, hoef je soms niets te betalen. Dit verschilt per bureau en fotograaf. Als het niet alleen puur voor jouw portfolio is, maar ook voor die van de fotograaf, is het meestal gratis. Als je het niet zeker weet, vraag het altijd even na bij je bureau. Soms worden er namelijk hoge bedragen gerekend voor een portfolio shoot (denk 200 of zelfs 500 euro), het is fijn als je weet waar je aan toe bent.

Statement beginnend model

Als voorbeeld heb ik een foto van een oud statement van mezelf toegevoegd aan het artikel.
Dit gaat vooral om de bedragen die mijn bureau heeft voorgeschoten. Ik heb specifieke werkgevers en informatie weggelaten, maar dit kan je wel een beeld geven van de verdiensten en kosten van een beginnend model.

kosten beginnend model
Statement aan het begin van mijn carrière; debits zijn kosten die ik maakte (die mijn bureau voorschoot), credits is het geld dat ik verdiende, en bij de balance kun je zien wat ik mijn bureau nog moest betalen.

Zoals je ziet had ik na ruim een half jaar een min-bedrag op mijn statement staan, ik moest mijn bureau dus nog 663,49 terugbetalen. Wel is er 4x vijftig euro uitbetaald, zodat ik kosten buiten mijn statement kon betalen (reiskosten bijvoorbeeld).

Reiskosten: ongeveer 40 euro per maand
Testshoot: 185 euro per shoot
Web/promo (dat ik bij mijn bureau op de site mocht staan): 150 euro
Workout: 35 euro per keer.
Catwalk-training: 100 euro.

Zoals je ziet zijn deze kosten best hoog. Er is een voordeel; als jij nooit gaat werken als model of je bureau het contract verbreekt, hoef jij niets te betalen.
Dus als je wilt kijken of je modellenwerk iets vind, loop je bij een goed bureau niet het risico om opeens super veel te moeten betalen.

Wat gebeurt daarna?

Toen ik eenmaal wat ervaring had opgedaan, begon ik met een paar kleine opdrachten; shoots of shows voor afstudeerprojecten en later Amsterdam Fashion Week.
Voor beiden kreeg ik reiskosten vergoed, en voor Amsterdam fashion week werd ik per show tussen de 50-135 euro betaald.

Later kreeg ik voor shoots voor campagnes en lookbooks wel meer betaald, maar ook mijn reiskosten gingen omhoog. Je neemt een vliegtuig naar de Verenigde Staten of besteed een week in een onbekende stad om klanten te ontmoeten. Uiteindelijk kun je echt als een model wel goed rondkomen: de hogere verdiensten waren voor mij genoeg om mijn hogere kosten te dekken én nog een mooi zakcentje te verdienen!

Heb je meer vragen over de kosten die je als model maakt of over iets anders? Laat het dan achter in de comments of op de site, of volg ons op instagram en stuur een pm!

Wil je meer weten over het modellenleven? Lees dan hier over de basics van het modellenbestaan.

REAGEER

Your email address will not be published.