MODEL ZIJN ONGEZOND? #1 MAATEISEN

MODEL ZIJN ONGEZOND? #1 MAATEISEN

“Je moet meer eieren met spek eten.” Dat is iets wat ik laatst van een familielid te horen kreeg. Logisch, want ik ben slank, en lijk door mijn tengere postuur nog dunner. Én ik ben model. Maar ben ik ongezond bezig?  Zie ik er zo uit? Zijn high-fashion modellen te dun? Is er iets mis met de fashion-industry? Dat soort vragen roept zo’n opmerking bij me op. In deze serie  ga ik op onderzoek uit naar alles wat te maken heeft met dun zijn, maten, eetstoornissen en het gevaar van de mode-industrie. Met als doel om uit te vogelen of model zijn ongezond is of niet. Mijn eerste stop; Maateisen. Wat zijn het, en waarom zijn ze er?

Zoals je in dit artikel op ModelSphere.nl hebt kunnen lezen, zijn er maateisen in de fashionwereld. Het hebben van de juiste maten is (jammer genoeg) nog een heel groot ding. Voor high-fashion zijn die juiste maten nog een stuk smaller dan voor commercieel modellenwerk. 

Maar waarom zijn die strenge maateisen er?

De meeste ‘high-fashion’ bureaus richten zich vaak op een lengte van 174-182 cm en kijken verder vooral naar je heupmaat, die ongeveer 90 cm moet zijn als je bijvoorbeeld shows wilt lopen. Dit is zo omdat designers kleding voor de shows meestal in dezelfde kleine maat maken en als je dan iets korter of breder bent, past de kleding niet goed.
Waarom dan geen grotere standaard maat? Ik kan daar geen andere reden voor vinden, dan dat het tijdens shows echt alleen om de kleding moet draaien. Meiden met mooie volle borsten of curves vallen meer op, waardoor de kleding ‘op de achtergrond’ wordt gezet; er wordt minder naar gekeken, en meer naar de verschijning van het model.
Een wat smaller meisje verdwijnt wat meer in de outfit, waardoor juist de kleding meer opvalt. Dit is natuurlijk een maar mijn eigen speculatie, want in de mode wereld wordt dit nauwelijks aan de kaak gesteld. 

Die beruchte heupmaat

Die 90 cm is onder de media en modellen best berucht. Zit je er 3 cm boven, dan kan je geen shows lopen. Ben je 6 cm smaller, dan moet je als model snel aankomen. Ook al is dat de natuurlijke ‘staat’ van je lichaam. Logisch dat erover gepraat wordt in de media. Er zijn veel modellen die geen shows lopen omdat ze die maten niet kunnen behalen, en ook veel die veel moeten trainen en op hun voeding moeten letten om die maten te behouden. Waarom veranderen we die maat niet? Twee of drie centimeter er bij op kan toch sowieso niet kwaad? Dat is een goed argument, want het verschil van een paar centimeter kun je op het blote oog moeilijk zien bij een model. 

Het zou dé manier zijn om de eisen langzaam maar zeker te versoepelen. Dus waarom niet?

Het lastige hieraan is dat de modellenwereld in een soort vicieuze cirkel terecht is gekomen. Modellenbureaus veranderen niets aan hun eisen, omdat designers en merken die wel nog hebben. Een merk verandert die eisen niet omdat alle andere merken het ook hebben. En modellen blijven proberen te voldoen aan die maten, omdat ze werk willen hebben. Er zijn de laatste periode meerdere instanties opgericht die streven naar een betere werksituatie voor modellen, en dus ook de druk van het behalen van de juiste maten willen wegnemen.

Maar is dit werkelijk zo’n groot probleem? Overdrijft de media, of vergen die maten echt zo veel van een model? Wat is mijn ervaring hiermee? Lees het binnenkort op ModelSphere.nl!

Klik op de link hieronder om het tweede deel van deze serie te lezen:

PART 2: Kritiek op modellen.

REAGEER

Your email address will not be published.