NIET DE JUISTE MATEN, EN NU?

NIET DE JUISTE MATEN, EN NU?

De mode-wereld heeft best strenge maateisen voor modellen. Je moet een bepaalde lengte hebben, een bepaalde omtrek en je moet een bepaalde kledingmaat hebben. Maar deze eisen zijn niet voor alle mensen realistisch haalbaar. Stel je hebt niet de juiste maten, en je wilt toch model worden, wat moet je dan doen?

In dit artikel zal ik een paar alternatieve opties en mogelijkheden doornemen, met ideeen over wat je kunt doen als je niet binnen de door de mode-industrie gevraagde maateisen valt. Weet je niet of je de juiste maten hebt, lees dan eerst dit artikel.

Niet de juiste maten? – lengte

Je kunt jammer genoeg niet langer worden door veel te sporten of gezond te eten, je lengte is nu eenmaal zo. Ben je al uitgegroeid en ben je niet lang genoeg voor de high-fashion eisen, dan zijn er nog genoeg mogelijkheden als model.

Ten eerste, is er een heel groot commercieel werkveld voor (kleinere) modellen, denk aan klanten als H&M of bijvoorbeeld een beauty- of sieradenmerk. Bureaus als Max Models, Elite en Ulla Models hebben genoeg modellen die (alleen maar) voor dit soort klanten werken. Ik gok dat dit voor modellen is van 165 cm of langer.
Daarnaast heb je nog modellenwerk in de reclame-sector; denk dan aan tv-spotjes, folders van de Hema, werk voor de Hudson’s Bay en reclame van producten in tijdschriften. Hier is lengte niet tot nauwelijks van belang. Stel, je bent heel klein, dan zouden hier misschien opties liggen.

niet de juiste maten hostess model
Een hostess tijdens een event


Ook bestaat er veel hostess-modellenwerk, dit zijn vaak meiden die bijvoorbeeld bij een groot event als gastvrouw of ‘visite-kaartje’ van een bepaald merk of bedrijf dienen. Dit kan gaan van garderobe, tot mensen de weg wijzen en informatie uitdelen. Ze zoeken hier vaak een specifiek type meisje voor, zodat de hostessen een uniforme groep (knappe) meiden zijn.
Ik ben hier niet heel bekend mee, maar als je niet de juiste maten hebt is dit een leuke optie. Een voorbeeld van een bureau hiervoor is ‘Models at Work’.

Niet de juiste maten? – heupen / taille / borsten

Naast lengte-maten gelden er ook eisen voor de omtrek van de heupen, taille en borsten van een model. Om eerlijk te zijn, zijn de grenzen hiervan best vaag. Soms wordt een model niet gemeten en komt ze met een paar centimeter extra toch bij dat éne merk terecht. Maak je dus niet te veel zorgen hierover, maar overleg met een bureau waar er mogelijkheden zijn. Gewicht doet er in de mode-wereld niet zo veel toe; ik heb nog nooit bij een bureau op de weegschaal hoeven gaan staan.

Heb je nog geen bureau en nog niet de maten?

Wat ik zelf zou aanraden is voordat je bij een bureau zit, niet te veel aandacht te besteden aan de omtrek-eisen. Natuurlijk is het goed om een gezonde levens-style te hebben en af en toe te sporten; lees hier (gezonde life-style) en hier (voeding) daar meer over. Maar het is niet verstandig zonder begeleiding af te gaan vallen met als doel ‘een bepaald aantal’ centimeters te verliezen.

Een bureau zal ongeacht je gewicht / maten kijken naar de potentie die jij hebt. Ze kunnen heus wel zien bij een meisje zonder de juiste maten, of zij geschikt zou kunnen zijn voor modellenwerk.
Wil je toch alvast wat dichter bij die maten komen? Begin dan eerst alleen met tips van dit artikel en substitueer snoep en frisdrank voor een gezonder alternatief. Bespreek dit altijd met je ouders. Wees niet te streng voor jezelf en blijf genieten van zoetigheid wanneer jij er zin in hebt.

Heb je al een bureau en niet de juiste maten?

Vraag bij je bureau om begeleiding of ondersteuning, en bespreek ook dit altijd met je ouders. De meeste bureaus weten hoe ze je op een gezonde manier kunnen helpen hiermee, maar blijf altijd zelf nadenken. Sommige bureaus zullen namelijk alleen uit een business of product scenario naar hun modellen kijken. Dwingen ze te veel, proberen ze je heftige methoden aan te prijzen, dreigen ze, of voelt het gewoon niet goed? Blijf bij waar jij je comfortabel bij voelt. Er zijn genoeg goede bureaus in Nederland en weet dat je dus veel mogelijkheden hebt! Als dit het geval is, zal ik je aanraden over te stappen naar een ander bureau.
Het is jouw carrière en jouw lichaam, dus jij bepaalt wat er gebeurt!

Alternatieven buiten de strenge maat-eisen

Voel jij je comfortabeler bij bepaalde maten die niet binnen deze strenge eisen vallen? Dat is er nog genoeg mogelijk! Zoals al onder het kopje over ‘lengte’ genoemd, is er nog genoeg werk op commercieel, reclame en hostess-gebied. Daarnaast zijn er ook speciale agencies voor plus-size en curvy modellen die hele gave klussen voor hun meiden binnenhalen (bijv. Linda Models).


Ook komt er steeds meer ruimte voor meiden die niet die bepaalde maten hebben in de high-fashion Industry. Denk bijvoorbeeld aan het Nederlandse model Jill Kortleve dat voor Alexander McQueen liep en een campagne voor hun schoot.
Ga op internet of internet rond-zoeken en je vind genoeg ‘powervrouwen’ die het helemaal hebben gemaakt als model, ook zonder die maten.

Tot slot

Als laatste, heel belangrijk: Die juiste maten en lengte, hoe zwaar je bent of juist hoe licht, bepalen niet wie jij bent! Je bent niet knapper met 6 cm minder om je heupen, of met een paar kilo minder. Je bent knap als je goed in je vel zit en goed voor je lichaam zorgt. Dit is allemaal zelfbeeld & self-love! Eisen in de mode-wereld zijn niet realistische eisen die in jouw wereld invloed moeten hebben. Deze standaarden bepalen niet of jij knap of lelijk bent. Wees lief voor jezelf <3

REAGEER

Your email address will not be published.