‘TOCH NIET ZO GLAMOROUS’ #2: Modellenwerk met VRIESKOU & HITTEGOLVEN

‘TOCH NIET ZO GLAMOROUS’ #2: Modellenwerk met VRIESKOU & HITTEGOLVEN

Vrieskou en hittegolven, tijdens modellenwerk maak je het allemaal mee. Er zijn veel momenten waarop modellenwerk ’toch niet zo glamorous’ is als het lijkt. Ik heb dat al meerdere keren meegemaakt en zal in dit artikel schrijven over shoots bij hittegolven en shows met vrieskou.

Modellenwerk + vrieskou = glamorous?

Daar stond ik dan, in de zijgang van een kerk, in Parijs. Het was begin februari, Paris Fashion week, en het was minstens 5 graden onder nul.

Met blote benen, ik had alleen maar een hemdje en een rok aan. De show had al 20 minuten geleden moeten beginnen, maar we stonden nog steeds met z’n allen, daar in die zijgang van de ijskoude kerk, te wachten. Af en toe kwam er iemand de kerk in en joeg vanuit de deuropening een ijskoude wind om ons heen. Op dat moment in de vrieskou, vond ik het modellenwerk echt niet zo ‘glamorous’; ik voelde eerder een wandelende ijspegel. Toen de show begon was mijn adrenaline mijn gr ootste warmtebron. En natuurlijk mijn supersnelle kledingwissel in diezelfde ijskoude kerkgang. 

Een maand later, regen viel met bakken uit de lucht.

Ik zat op de motorkap van een vintage auto en leunde met mijn rug tegen een stenen muur. Regendruppels gleden via de kraag van mijn zomerjurkje naar beneden. De fotograaf was met zijn assistenten het juiste licht aan het zoeken; een half uur later begonnen we te shooten. Het was stormweer en de wind waaide volop. De hairstylist probeerde af en toe tevergeefs de pluis uit mijn haar te wrijven, om zo snel als het kon weer de halve tent die voor het productie-team was opgezet in te springen. Op een of andere manier, zijn dit uiteindelijk een van mijn mooiste foto’s geworden. Aan het weer zal het niet hebben gelegen. 

Modellenwerk + hittegolven = glamorous?

Hoogzomer, mijn laatste job voor de vakantie. Met 35+ graden was het de warmste dag van het jaar.

Niets konden we eraan doen om de studio in het midden van Berlijn koel te krijgen. We schoten in kleding van Louis Vuitton, voornamelijk wollen vesten. Zweet liep over de voorhoofden van het hele team. De camera die de fotografe gebruikte was zo’n oude filmcamera; dat betekend dat je een hele tijd extreem stil moet staan voordat de foto goed gemaakt kan worden. Een kleine beweging en de foto mislukt. Dus stond ik daar, in mijn wollen lange mouwen trui, met een sinaasappel in mijn hand. Vraag me niet hoe ze daar op zijn gekomen. Toen ik bijna neerviel door duizeligheid, werd alles even stop gezet. Stiekem was dat niet alleen een redding voor mij, maar ook voor mijn collega’s. 

Of ik nog even een manicure wilde doen voor mijn shoot die volgende dag, werd mij 16;00 ’s middags door mijn bureau geappt.

Natuurlijk, was mijn antwoord. Ik ging meteen op pad om een mani-pedi die nog redelijk betaalbaar (want alles in New York is peperduur) was te vinden. Midden in Chinatown ploeterde ik door de sneeuw. Een sneeuwstorm waar je u tegen kan zeggen hield New York in zijn ban. Met kletsnatte voeten kwam ik aan in het mini-tentje. Toen ik weer naar mijn appartement probeerde te komen, reden er geen metro’s meer. Door de sneeuwstorm. 30 minuten op een uber wachtend, en 40 minuten met diezelfde uber in een file langzaam vooruitkruipend, was ik weer thuis.

De volgende dag reden we in een propvol busje naar een locatie iets buiten de stad. Haar en make-up in de trailer, shooten in een huis 100 meter verderop; de hele dag verhuisden we van de een naar de ander. De volgende dag vloog ik naar Parijs en was ik 5 dagen achter elkaar zwak, ziek en snotterig.

‘Toch niet zo glamorous.’

Jetsetleven, reizen, mooie hotelkamers. Ja, soms kom je dat tegen in de modewereld. Maar iedereen lijkt wel te vergeten dat een model af en toe ook werkt. Shoots, e-comm, shows, elke keer kom je weer met een nieuw team in een andere situatie terecht. Ik denk dat andere modellen er zich wel in kunnen herkennen als ik zeg dat het weer meestal niet meewerkt. Op een of andere manier vindt een shoot met winterjassen mid-zomer in de felle zon plaats en sta je in januari opeens op een winderig strand in een bikini. Als ik achteraf terug denk aan mijn ervaringen hiermee, heeft het stiekem wel iets komisch.

Een paar tips voor shooten met vrieskou of hitte:

  • Neem altijd genoeg eten mee, nootjes, crackers, fruit; het zorgt allemaal voor extra energie en dat heb je nodig bij kou en bij hitte. Een thermobeker met warme thee of een soepje kan ook helpen.
  • Drink genoeg water! Altijd heel belangrijk natuurlijk, maar vooral tijdens hitte noodzakelijk.
  • Er bestaan een soort hitte-pats of heatpacks, die je op je lichaam kunt plakken en warmte afgeven. In de winter is dat misschien wel handig om mee te nemen naar shoots. Ook handwarmers of een kruik kunnen helpen.
  • Neem altijd met koud weer een extra trui of een sjaal mee. En als het echt koud is vergeet dan ook wanten en dikke sokken niet. 

Ben jij model en heb jij momenten gehad waarop je modellenwerk ook niet zo glamorous vond? Deel het met ons via de site of Instagram!

In TOCH NIET ZO GLAMOROUS’-PART 1: Modellenapartementen, lees je alles over mijn ervaringen met modellenapartementen. Van vieze koelkasten, tot vreemde huisgenoten, je leest het allemaal in dit artikel.

REAGEER

Your email address will not be published.