VOOROORDELEN OVER MODELLEN #1

VOOROORDELEN OVER MODELLEN #1

Vooroordelen over modellen. In mijn tijd als model heb ik er al veel van gehoord. De mode-wereld lijkt soms een privé-wereldje, waar niemand behalve een klein elite-groepje daadwerkelijk weet hoe het er aan toe gaat. Toch is het allemaal niet zo spannend als verwacht… of toch wel?

In dit artikel zal ik een paar van de door lezers gestelde vooroordelen over modellen ontkrachten of bekrachtigen. Mocht jij zelf nog een vooroordeel hebben en ben je benieuwd of dat waar is, stuur het dan in via contact of stuur een direct message op Instagram!

1. Modellen zien elkaar als concurrentie en zijn alleen vijandig tegen elkaar.

hollands next top model
Jawahir zorgde voor wat drama in HNTM 2019.

Als je America’s Next Top Model hebt gekeken, dan is het logisch dat je deze conclusie trekt over modellen. Meiden schelden elkaar uit, gooien eten, slippers of zelfs meubels naar elkaar en proberen elkaar voor de voeten te lopen. Ik kan je geruststellen, zo werkt het niet in de ‘echte’ modellenwereld.

America’s Next Top Model is niet alleen een modellen-competitie, maar blijft een reality-programma. Meer drama levert ‘interessantere’ tv op, en dus ook meer kijkers. Daarom worden in dit type programma’s ruzies en strijd tussen modellen altijd aangedikt.
In de High-Fashion-wereld en vooral tijdens fashionweek is er juist onder modellen een groot samenhorigheidsgevoel! Je zit uren samen te wachten bij castings en fittings, baalt samen als je een show niet boekt en gaat gezellig samen uit eten. Modellen houden elkaar juist op de been tijdens deze stressvolle periode. Natuurlijk is er af en toe wel sprake van jaloezie, als jij een job niet boekt en een ander meisje wel, maar uiteindelijk weet iedereen van elkaar dat ze in hetzelfde schuitje zitten en gunnen ze het anderen ook.
Om eerlijk te zijn, je kunt nooit iedereen aardig vinden. Maar een ruzie heb ik tussen modellen nooit gezien. Juist de vrienden die ik heb gemaakt tijdens werk en fashionweeks maken het waard om modellenwerk te doen!

Vooroordeel: Ontkracht

2. Alle modellen hebben anorexia.

Je hebt er in de media waarschijnlijk wel ooit iets over gehoord; modellen met anorexia. In dit artikel heb ik hier meer over geschreven. Er is sprake van maat-eisen, die best streng zijn, vooral voor high-fashion modellen, maar of ieder model nou anorexia heeft? Nee, dat is echt niet zo. Om uit eigen ervaring te spreken, moet ik wel bekennen dat de maat-eisen af en toe stress en spanning opleveren. Je wilt binnen de goede eisen vallen om voor gave jobs geboekt te worden, dus moet je redelijk gezond eten en af en toe zoetigheid laten staan. Als ik na vakantie met pizza’s, ‘gelato’ en wat wijntjes of fris weer thuis kwam, vond ik het altijd wel spannend om dat meetlint om mijn heupen te leggen, om te checken of ik de maten nog haalde. Gelukkig ben ik redelijk slank van mezelf en heb ik naast af en toe een beetje spanning nooit zo erg last van die eisen gehad. Maar ik begrijp wel dat het voor jonge meiden sneller een verkeerd zelfbeeld kan triggeren.

Maar onder modellen wordt openlijk gesproken over deze ‘struggles’ en zij ondersteunen elkaar hier ook bij (niet in het niet eten, maar juist in het goed voor jezelf zorgen). De meeste modellen hebben een gezonde etenstijl, maar eten echt ruim voldoende! Veel meiden zoeken juist ‘healthy’ eetplekjes of recepten op, omdat ze dat leuk vinden. Maar dat veel meiden slank zijn, betekend in dit geval dus niet dat ze gelijk een eetstoornis hebben of ongezond bezig zijn.

Lees hier wat een ‘gezonde model-lifestyle’ inhoudt en klik hier voor meer informatie over gezond eten. Alvast een tip; modellen eten echt niet minder dan andere mensen, dus ga ook niet minderen met voeding als jij graag model wilt worden! Kies bewuster en eet meer groente, maar ga geen gekke dieëten volgen.

Vooroordeel: Ontkracht

3. Alles wordt gefotoshopt, modellen zien er in het echt niet zo uit.

Dit spreekt redelijk voor zich; foto’s zouden niet de werkelijkheid tonen en knappe modellen zijn eigenlijk niet zo mooi.
Tot zover ik weet is er altijd sprake van fotoshop. Maar! Ik heb het dan niet over het compleet vervormen van een gezicht of dunner maken van lichaamsdelen, maar over belichting, pukkels en gekke schaduwen. Voordat foto’s in een magazine komen worden ze altijd bewerkt; deze bewerking is vaak juist het proces waar een foto van ‘normaal’ naar ‘bijzonder’ gaat.
Ook make-up, outfits en de hoeken waaruit een foto wordt genomen spelen mee in het creëren van bijvoorbeeld een magazine cover. En natuurlijk, in de mooie belichting, met die mooie make-up, ziet een model er op haar beste uit. Maar dat is dan ook haar ‘job’. Het is echt niet zo dat het model extreem wordt verandert voordat haar foto ergens verschijnt.
Maar er zijn af en toe natuurlijk uitzonderingen:

Justin Bieber Photoshop vooroordelen modellen
Origineel vs. Photoshop
  • Bij grote (commerciële) magazines en campagnes wordt inderdaad die arm wat dunner gemaakt en de taille wat slanker. Ook acne en wondjes worden weggewerkt. Ook op social-media en bij celebrities gebeurt het; Kendall Jenner en Justin Bieber zijn er onder andere schuldig aan. Maar dit gaat vaak om kleine elementen van een foto; je ziet niet opeens een ander persoon.
  • Ik heb een keer e-commerce voor een bekend Italiaans high-fashion merk gedaan (dan maakt je foto’s voor de site van het merk waarop klanten outfits kunnen kopen) en keek raar op toen ik de foto’s later tegenkwam op internet; Opeens had ik een grote moedervlek in mijn nek. Verbaasd liep ik naar de spiegel en kwam tot de conclusie dat ik écht niet zo’n vlek daar had zitten. Wat bleek; om een of andere reden was mijn hoofd bij die outfit op het lichaam van een ander meisje geplakt… bizar toch?

Vooroordeel: Deels ontkracht

Ik heb nog genoeg andere vooroordelen over modellen die ik op kan noemen, maar die zal ik bewaren voor een volgende post. Laat in de reacties achter wat jij van dit artikel vind of stuur een vraag in via de site of Instagram. Binnenkort meer, dus stay tuned!

REAGEER

Your email address will not be published.